2007-07-11

Margarintvål

Skrivet av Elisabet

Observera att den här tvålen är en grundtvål. Den kommer att bli lite väl torr för att använda som den är, men det går.
Jag skulle alltså rekomendera omsmältning av den (alltså att man river ned den, sen när den har stelnat och smälter omden senare och då tillsätter doft och färg och andra ämnen)
Jag lägger till en liten komentar, där det passar sig att lägga i övriga ingredienser om man nu inte vill smälta om den.

Ingredienser
* 1kg margarin Minst 80% fetthalt

* 320g(ml) okolsyrat mineralvatten eller destillerat vatten (det första finns att köpa på en vanlig konsum eller ica, och dest. kan man köpa på mackar eller i vissa livsmedelsaffärer). Jag har även gjort med vanligt kranvatten som jag har tillsatt lite mjölkpulver i eftersom det av någon anleding gör vattnet mjukare. Är vattnet hårt så spricker tvålen lättare.

* 135g kaustiksoda OBS! Använd helst inte Gripens kaustiksoda som jag har gjort på den här bilden! Den är relativt svårupplöst och innehåller tydligen spår av andra ämnen! Har jag fått veta efter det att de här bilderna var tagna (läs; c a 1 år). Nästa gång som jag gör tvål så ska jag komma ihåg att fota proceduren så att jag kan byta ut de här bilderna.

Tillverkningshjälpmedel
* Kastrull som är i rostfritt stål (inte aluminium!)

* Stavmixer (elvisp funkar också, men det tar längre tid och det finns större risk för att det skvätter. Givetvis funkar det att röra för hand också, med det är jobbigt).

* Form att hälla upp den färdiga tvålmassan i. Jag har använt mig av en stor godislåda, vilket jag tycker blir helt perfekt.

* En spis

* Gärna en termomter. Just margarintvål kan man fuska lite med temperaturen och gå på tid istället, men allt blir bättre med exakta mått.



Tillvägagångssätt
Jag måste bara börja med att varna för kaustiksodan och senare luten som blir när du blandar den med vatten, och även tvålen innan den har torkat ordentliget; DET ÄR STARKT FRÄTANDE!! Plasthanskar , oömma kläder, och inga barn eller husdjur i närheten och kanske eventuellt skyddsglasögon också.

Börja med att smälta margarinet.
Inga krångliheter förutom att kastrullen ska vara så stor att det rymmer hela den färdiga tvålblandningen och den får inte vara av aluminium! (Aluminim reagerar med lutet och då är det bara att kasta både tvålen och kastrullen. Jag har provat!)



Väg sedan kaustiksodan.



Gör lut!
Häll upp vattenet i ett plaskärl som du inte är rädd om.
Tillsätt sedan kausiksodan i vatten (absolut inte tvärt om!) i små doser. Rör hela tiden. Om man häller i allt på en gång så blir det bara till en olöslig kaka i botten. Observera den kemiska reaktionen; att temperaturen på luten kommer att höjas massor och att denna blandning är starkt frätande och avger starka ångor. Stå inte med näsan över och på med fläkten, eller blanda ihop luten på balkongen. Rör till allt har löst sig.



Temperaturer, sådär nu har du förhoppningsvis två blandningar klara. Mät temperaturen på dem. Lutblandningen är väl runt 70-75 grader och margarinblandgen runt 50. Beroende på hur lång tid du har tagit på dig attt göra luten. Rör i luten och vänta tills den också håller 50-55 grader. Se till så att margaringen också håller den temepraturen genom att mixtra med spisen, eller om det har blivit för varmt; ha det i kallt vattenbad.



Blanda ihop. Nåja, nu när båda blandningarna håller 50-55 grader så håller du, försiktigt och under omrörning ned luten i margarinet.
Jag har tyvärr ingen bild på detta eftersom jag bara har två händer. Såhär ser det i allafall ut när man just har blandat ihop det:
(De vita prickarna ni ser beror på den dåliga kaustiksodan som jag använde vid tillfället).



Nu är det dags för stavmixern! Se till så att det inte skvätter. Kanske lägga nån oömtålig handduk över.



Efter 10-15 minuter (beroende på hastighet) ser det ut så här;
Jag har försökt fånga konsistensen på bild, men det var inte så lätt.



Efter ytterligare ca 10 minuter ser det ut såhär: och då är det nästan klart. Massan spårar bra. Alltså om du drar ett streck med en sked eller nåt så lämnar den efter sig ett spår som inte fylls igen.
Nu är det dags att lägga i färg och doft om man inte ska smälta om den sen (jag rekomenderar omsmältning men som första försök så kan det ju vara kul att testa utan att smälta om den). Observera att vissa eteriska oljor kan göra så att massan förtvålas snabbare och då gäller det att vara snabb med formen.



Häll upp i den inoljade formen Här har jag använt en gammal godiskatong.



Nu är det bara att slå in den i handdukar så att inte temperaturen sjunker för snabbt. I regel så går den att ta ur formen dagen efteråt. Om du ska smälta om den så är det lämpligt att riva ned tvålen innan den har blivit riktigt hård. Ska du inte smälta om den så är det läge att skära upp den i lämpliga bitar nu, medans den är lite mjuk.
Innan användning måste tvålen stå i ca fyra veckor; detta för att luten ska försvinna och för att vattnet ska avduskta så att tvålen blir hård.



Instruktioner för omsmältning är på väg upp på bloggen, så håll utkik! :)

Inga kommentarer: